Távvezeték-létesítés
 

Az MVM XPert Zrt. (jogelődje az MVM OVIT Országos Villamostávvezeték Zrt.) az integrált nemzeti energetikai társaságcsoport – az MVM Csoport – ismert és elismert tagjaként végzi tevékenységét. A társaságcsoport céljaival megegyezően alapvető küldetése, hogy kiszolgálja a társaságcsoporton belüli kiemelt vevőket, valamint áramszolgáltatókat és nagyipari fogyasztókat, a hét minden napján rendelkezésre álljon távvezetéki és alállomási üzemzavarok elhárításában, valamint magas szaktudásával és felkészültségével járuljon hozzá az átviteli és a főelosztó-hálózati rendszerelemek építés-szerelési tevékenységeinek megvalósításához, karbantartásához, esetleges üzemeltetéséhez.

Az MVM XPert Zrt. az MVM Csoport tagjaként a nemzetbiztonsági védelem alá eső szervek és létesítmények körébe tartozó vállalat.

Az MVM XPert Zrt. Távvezetéki Divízióigazgatóságáról büszkén kijelenthető, hogy a munkavállalói kollektíva szakmai tapasztalata, szakértelme, innovatív hozzáállása révén tovább képviseli a több mint 70 éves jogelőd, az MVM OVIT Országos Villamostávvezeték Zrt. „névadó” üzletágának magas szakmai színvonalú tradícióját.

A nagyfeszültségű távvezetékek létesítése és karbantartása 132; 220; 400 és 750 kV-os feszültségszinten jelenleg is kiemelkedően fontos, belföldön és külföldön egyaránt elismert stratégiai divíziónak tekinthető.


Kapcsolat:

ajanlatkeres.tavvezetek@mvmxpert.huTervezés

Nyomvonalas energetikai létesítmények – nagyfeszültségű távvezetékek – építéséhez, átalakításához, különleges megoldások innovatív kezeléséhez, az egyes létesítmények rekonstrukciójához kapcsolódóan komplett műszaki szolgáltatási tevékenység nyújtása a megvalósíthatósági tanulmányoktól a megvalósulási tervdokumentációk összeállításáig:

 

 • Előzetes, illetve részletes megvalósíthatósági tanulmányok elkészítése
 • Nyomvonalelemző alternatívák készítése, előzetes szakhatósági és kezelői egyeztetések lefolytatása
 • Zöldmezős távvezeték-létesítési feladatokhoz kapcsolódó műszaki kivitelezési tervek teljes körű összeállítása
 • Vezetékjogi engedélyezési eljárások komplett lebonyolítása
 • Meglévő létesítmények részletes állapotfelmérése, rekonstrukciós tervek kidolgozása
 • Szigetelőláncok, szerelvények, sodronyok cseréjéhez szükséges kivitelezési műszaki tervek elkészítése
 • Nagyfeszültségű távvezetéki nyomvonalakon kiépítendő optikai összeköttetések tervezése, OPGW, MASS és ADSS kábelek telepítési terveinek elkészítése
 • Oszlopszerkezetek teherbírásának statikai ellenőrzése, új oszlopszerkezetek, oszlopmegerősítések statikai és acélszerkezeti gyártmányterveinek elkészítése
 • Kivitelezési munkákhoz kapcsolódó egyedi technológiai utasítások kidolgozása
 • Ideiglenes távvezetéki üzemállapotok kialakításának tervezése, ideiglenes távvezetéki oszlopok telepítési terveinek elkészítése
 • Különleges és innovatív eszközök gyártmánytervezése a koncepció megalkotásától az egyedi tétel projektmenedzsmentjén át a gyártásig

 

tavvezetek-oszlopllts

 


Új távvezetékek létesítése
A társaság Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb távvezeték-építő-szerelő saját kapacitásával rendelkezik, amit a mindenkori piaci igényekhez igazított legkorszerűbb eszközökkel, folyamatosan fejlesztett technológiákkal, mérnökszolgálattal, mezőgazdasági kárszakértőkkel, minősített alvállalkozókkal támogat. A saját kapacitások kiterjednek minden munkanemre, az alapozási, oszlopszerelési és oszlopépítési munkákra, valamint az iparágban alkalmazott összes vezetékszerelési technológia alkalmazására, továbbá bontási és rekultivációs feladatok ellátására.

Új távvezetéki nyomvonalak létesítésénél a szakmai alkalmasság és kompetencia kiterjed a 132 kV; a 220 kV; a 400 kV és a 750 kV feszültségszint mindegyikére.

 


Meglévő távvezetékek karbantartása, szerkezeti elemek javítása és cseréje

 1. Állapotfelmérések elvégzése; a megrendelők és iparágak egyes igényeitől függően – a teljesség igénye nélkül – korabeli tervdokumentációk feldolgozását, esetleg rekonstruálását, szükség esetén geodéziai, hőkamerás, légi (helikopter, drón, lidar) felmérést, terepi bejárást, szaktanácsadást nyújtunk.
 2. Állapotfelmérés elvégzése után javaslatot készítünk az elvégzendő karbantartási munkákra, azok ciklusidejére, az egyedi javítási munkákra, a cserélendő szerkezeti elemekre, szerelvényekre.
 3. Elvégezzük a javítási, karbantartási munkát tervezéssel, a beépítendő anyag biztosításával, a munka dokumentálásával.
 4. Nyiladéktisztítást végzünk nagy teljesítményű szárzúzó munkagépekkel.

 


Üzemzavar-elhárítási munkálatok távvezeték-sérülések esetén

 1. Az átviteli és a fő elosztóhálózat üzemeltetői számára egyedülállóan hatékony, komplex ügyeleti rendszert működtetünk, a regionálisan szervezett munkacsoportok és mérnökök az ország bármely területén azonnal meg tudják kezdeni a hibahely detektálását és behatárolását, a helyszín biztosítását, a hiba felmérését mindennemű hatósági ügyintézéssel és technikai segítségnyújtás igénybevételével.
 2. A helyszíni adatok gyors kiértékelése után a szakértők haladéktalanul javaslatot tesznek az alkalmazandó javítási módozatokra, anyagokra, technológiákra.
 3. A kivitelezést végző szakemberek egyedi raktárbázisra és raktárkészletre, valamint eszközparkra támaszkodva (speciális, nagy teljesítményű terepjáró munkagépek, provizórikus oszlopok stb.) azonnal megkezdik a helyreállítást.
 4. A társaság jelenleg is hosszú távú rendelkezésre állási konstrukciók keretében felel az E.ON, az ELMŰ-ÉMÁSZ, az NKM és a MAVIR nagyfeszültségű hálózatain – igény esetén – az egyes meghibásodások szakszerű elhárításáért, kifejezetten indokolt esetben ideiglenes nyomvonalak kiépítéséért.

 

Távvezeték

 


Rekonstrukció, szabványosítás, felhasítás

Állapotfelmérés és diagnosztizálás után kiviteli terv és technológia kidolgozása a felújítandó munkarészekre, javaslat a beépítendő anyagokra

Új ipari parkok létesítése, autópálya-létesítések, vasútvillamosítás, mezőgazdasági vagy egyéb ipari létesítmények létesítése esetén a meglévő távvezetékek szabványosítása, kitérítése, áthelyezése, elbontása

A divízió komplex szolgáltatásaként a teljes projektek lebonyolítása (vezetékjogi engedélyezés, tervezés, kivitelezés)

 


Ideiglenes távvezetékoszlopok létesítése
A villamosenergia-szolgáltatás folyamatosságának szavatolására a társaság 132 kV-os, 220 kV-os és 400 kV-os változatban megtervezte és legyártotta az ideiglenes (provizor) távvezetékoszlopokat, amelyek alkalmazásával a távvezeték adott szakaszán folyó bármilyen munkavégzés időtartamára biztosítani lehet a távvezeték folyamatos üzemben tartását.

 


Optikai kábelhálózat létesítése
A rendelkezésre álló speciális gép- és eszközparkkal, kidolgozott technológiával és a megvalósításhoz szükséges adaptációs tervezéssel, szereléssel és mérésekkel együtt a távvezetéki szakterület teljes körű kivitelezésben vállalja az optikai jelátviteli kábelek üzemelő vagy új távvezetékekre való telepítését (védővezetőbe integrált OPWG, illetve fémmentes, önhordó ADSS kábeltípus beépítésével).

 


 
Ügyfélkapcsolat

Távvezetéki Divízióigazgatóság

1158 Budapest, Rákospalotai Körvasút sor 105.

Telefon: +36 1 414-3406

E-mail:
ajanlatkeres.tavvezetek@mvmxpert.hu

tavvezetek